Αρχική » Blog » Διάχυση Τελικών Αποτελεσμάτων Ημερίδας Χανιών του Έργου ΕΣΠΕΡασπίς στο Ηλεκτρονικό Τύπο Χανίων

Διάχυση Τελικών Αποτελεσμάτων Ημερίδας Χανιών του Έργου ΕΣΠΕΡασπίς στο Ηλεκτρονικό Τύπο Χανίων

 

Την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023, κατόπιν θερμής ανταπόκρισης στο κάλεσμα της Ημερίδας Εσπεριδοειδών, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η προωθητική δράση του ερευνητικού Έργου ΕΣΠΕΡασπίς, το οποίο συντονίζει το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Κεντρικός στόχος του Έργου ΕΣΠΕΡασπίς είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση ανταγωνιστικότητας της εσπεριδοκαλλιέργειας ως νέα εθνική στρατηγική για την καλλιέργεια και τις γεωργικές πρακτικές.

Μετά από τις αρχαιρεσίες ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας κ. Α. Παπαδεράκη και παρουσίαση της σημαντικότητας των ερευνητικών δράσεων τόσο σε επίπεδο καινοτομίας όσο και οικονομικού αποτυπώματος καθώς και τις δι-ιδρυματικές συνεργασίες ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων της Κρήτης.

Στα πλαίσια της Ημερίδας πραγματοποιήθηκε μια συνοπτική παρουσίαση των δράσεων του Έργου ΕΣΠΕΡασπίς και ακολούθησε η τελική παρουσίαση των αποτελεσμάτων από δράσεις έξι ενοτήτων εργασίας του Έργου αρχικά με ασθένειες και εχθρούς και επίδραση εμπορικών σκευασμάτων στη θρέψη και το έδαφος από τους ερευνητές του ΙΕΛΥΑ και τις υπόλοιπες ερευνητικές ομάδες του Έργου. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε από τις παρουσιάσεις των συμμετεχόντων φορέων στο Έργο ΕΣΠΕΡασπίς, του ΕΛΜΕΠΑ για τις ηλεκτρονικές παγίδες και μοντέλα παρακολούθησης εχθρών, του ΙΤΕ/ΙΜΒΒ για την επίδραση εμπορικών σκευασμάτων στο μοριακό αποτύπωμα εσπεριδοειδών και νέες τεχνολογίες διάγνωσης της ασθένειας τριστέτσα των εσπεριδοειδών, της εταιρίας AGROLOGY Παπαοικονόμου ΑΒΕΕ για σκευάσματα στη θρέψη εσπεριδοειδών και τα εσπεριδοειδών και της εταιρίας AGROSTIS SA της ιστοσελίδας και μιας ενημερωτικής εφαρμογής Android για εκπαίδευση/ενημέρωση παραγωγών για ασθένειες και εχθρούς της έκτης ενότητας εργασίας.

Το Έργο ΕΣΠΕΡασπίς υλοποιείται στα πλαίσια της δράσης «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του ΕΠ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ 2014-2020), συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και Εθνικούς πόρους

Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας στην Κρήτη κ. Αντώνιος Παπαδεράκης ο οποίος συνεχάρη για την διοργάνωση της Ημερίδας και την παρουσίαση προβλημάτων στο πρωτογενή τομέα, συνάδελφοι Καθηγητές, ερευνητικό και τεχνικό προσωπικό, φοιτητές, εκπρόσωποι από το Δήμο Χανίων, τέως προϊστάμενοι της ΔΑΟΚ Χανίων, παραγωγοί και εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών, γεωπόνοι και υπεύθυνοι καταστημάτων γεωργικών εφοδίων.

Για την ανάγνωση των δημοσιευμάτων στο ZarpaNews πατήστε το παρακάτω σύνδεσμο

https://www.zarpanews.gr/aytes-einai-oi-astheneies-kai-oi-echthroi-poy-prosvalloyn-ta-esperidoeidi-sta-chania-entyposiaka-apotelesmata-ereynas-toy-institoytoy-elias-ka/

Για την ανάγνωση των δημοσιευμάτων στο HaniaNews πατήστε το παρακάτω σύνδεσμο

https://hania.news/2023/09/21/546916/